Vegan goodie

15:24

Vegánsky slaný koláč s hubami a tofu, ktorý sa objavil na fotkách ( march in photos)
Vegan salty cake with mushrooms and tofu , it was in post: march in photos


Cesto / Dough:
1 a pol šálky hladkej špaldovej múky
1 ČL kypriaceho prášku
Pol ČL himalajskej soli
150 g rastlinného tuku ( ja som pouzila Alsan a druhy raz kokosový olej)
 *kokosový olej bol chuťovo lahodnejšie cesto / with coconut oil well it tasted quite better :)
1 and a half cup of plain spelt flour
1 tsp baking powder
 1/2 tsb himalayan salt
150  g of vegetable oil ( Alsan and second time I used coconut oil)
Plnka / Filling:
250-300 g húb (sušené alebo čerstvé)
1-2 ČL  guarovej gumy
smotana (provamel, alpro....) alebo madlové/sojové mlieko ( aké máte len nech nie je sladkasté ) - ja som pouzila celu smotanu 250 ml
2 balenia tofu ( ja som dala udené a lahôdkové a zvyšok bieleho čo dala chladnička)
2 cibule ( červená a biela) alebo jedna veľká cibuľa ( ja dávam veľa máme radi )
Soľ, oregano / provensálske korenie

250-300 g of mushrooms (dried or fresh) 
1-2 tbs guar gum
cream (Provamel, alpro ....) or almond / soy milk (just don't choose sweet one ) - I use whole cream  250 ml
2 packages of tofu ( natural and smoked or other as you like )
2 onions (red and white) or one large onion 
salt, oregano / Herbes de Provence

  1.  cesto -zmiešame  múku, kypriaci prášok, soľ a na kocky pokrájaný  tuk  - hotove cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 30 min
  2.  na cibulke podusíme huby ( ja preferujem šampióny, hliva sa veľmi dlho dusí ale zase lepšie chutí)       *pri druhom pečení som použila sušené shi- take
  3. nastrúhame alebo nadrobno nakrajame tofu
  4. cesto zapracujeme do okruhlej formy alebo do pekača ( ktorý je samozrejme trochu vysší) a na to začneme vrstviť tofu a huby na cibulke 
  5. zmiešame guarovu gumu a smotanu ( rozmiešat najprv v malom množstve) a týmto prelejem celý koláč
  6. pečieme na 200 stupňoch asi 30 -40 minút kým cesto nezačne hnednúť a na vrchu sa nevztvorí škrupinka

  1.  dough - mix flour, baking powder, salt and fat chopped into cubes, finished dough wrap in plastic wrap and place in refrigerator for 30 minutes
  2.   mushrooms stew on onion (I prefer mushrooms, over oyster mushroom because it takes too long too cook, but on the other hand the taste is better) * for the second try I used  shi- take
  3. grate or finely chop the tofu
  4. put dough  into a round mold or baking pan (which should be of course a bit higher) after that start putting layers of tofu and mushrooms you can put extra onion or garlic if you like
  5. mix the cream and guar gum (first mix in a small amount) when perfectly mix together then  pour over whole pie
  6. bake at 200 degrees for about 30 -40 minutes until the dough starts to go brown and the top is crispy 
     
Dobru chuť :)   Enjoy your meal
Thanks for looking and commenting! May the force be with you 

You Might Also Like

8 komentárov

  1. dat ziet er zo lekker
    I know what I am going to bake next weekend :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dat is geweldig, let me know how did you like it :)

      Odstrániť
  2. I love your blog!
    Do you want to support each other's blog by following each other?:) Please let me know if you do so I can follow you right back x

    xoxo, Nastya

    MY BLOG NASTYA DEUTSCH
    INSTAGRAM

    OdpovedaťOdstrániť

I love your comments and also your blogs so leave me you address (so I can check and maybe even stalk) but please no more follow for follow - if you like me follow me, if not - don't, no hard feelings :)